Benvinguts al Gaià Folk 2008! 

Italo Calvino deia que per conèixer un espai no n’hi ha prou de trepitjar-lo. Cal empassar-se’l.

Quan arribes a un espai, a una contrada nova, per conèixer-la a fons necessites anar molt més lluny que visitar allò que et diuen a l’oficina de turisme. Cal parar-se a les places i parlar amb els avis, cal anar a veure les festes populars, cal tastar aquells menjars que des de fa any i panys es couen a les seves cassoles.

Per això pensem que el “Gaià Folk, mostra de música i cultura popular al Baix Gaià” és un bon aparador perquè un nouvingut, sigui turista o sigui un membre més ja de la societat baixgaianenca, pugui apreciar allò que si cou, el caràcter d’aquells pobles. Evidentment, només és una mostra d’una part, una petita part d’entre tot el que tenim, tant a nivell social com a nivell cultural.

Així que...benvinguts al Gaià Folk!

Ja és aquí de nou. El Gaià Folk torna a ser al calendari festiu del Baix Gaià. Serà la cinquena edició. Els objectius, els de sempre: gaudir d’un festival de música i cultura popular que generi dinàmiques d’intercanvi cultural entre les poblacions de la comarca i també de fora. La proposta és, sens dubte, un atractiu de cara a la gent que ens visita i una bona oportunitat per donar a conèixer les potencialitats de cada municipi (gastronomia, patrimoni, mercats, comerços, etc.). Però el Gaià Folk és sobretot una iniciativa mancomunada pionera, que és coordinada per l’Associació Cultural Baix Gaià, on hi participen associacions, administracions i artistes. Per als artistes d’aquestes contrades és una bona oportunitat per donar a conèixer les seves propostes. D’aquesta manera aquests darrers anys hem pogut escoltar a La Quadrilla d’en Peroi, Tres, Fanfara, Espremulls, Kurtkats, DJ Tok, etc. Tanmateix, el festival ofereix l’oportunitat de veure espectacles de qualitat de fora la comarca. En aquest sentit cal destacar la presència de grups i solistes com Beniterrània, La Portàtil FM, Marc Egea i Cati Plana, Quico, el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, Sans&Fot, Gadegang, Glossada, De Calaix, Dumbala Canalla, La Carrau, La Vallesana, Al Tall, Pont d’Arcalís, Baeturia i La Sonora de sota els Ànecs.

A part dels actes impulsats pel Gaià Folk en el mateix cartell s’hi poden trobar actes adherits, que són organitzats per entitats i que aprofiten el ressò del festival. Aquests anys també hi ha hagut trobades de diables, de bastons, de gegants, de puntaires, etc. I malgrat el caràcter festiu del Gaià Folk sempre hi ha un racó per al debat i la informació. D’aquesta manera s’han presentat llibres com Foc en dansa de Ramon Vallverdú, s’han fet conferències com la de l’Enric Garriga sobre el Teatre Popular i s’han fet aules rodones com la de l’estat de la música tradicional amb el Jordi Fàbregas i l’Aleix Cardona, entre d’altres.

Finalment, cal destacar la recuperació dels jocs tradicionals, els espectacles infantils, els putxinel·lis, els tallers i les tirades de bitlles.

Per tot plegat, animem a tothom, vingui d’on vingui, a seguir el dia a dia del festival que s’iniciarà a finals de setembre i que s’allargarà durant tot el mes d’octubre. Aquesta mostra és oberta i tothom hi serà benvingut!

Associació Cultural Baix Gaià

Lloc de cerca

Festival Gaià Folk